| By Maria Cruz

La Barquière

Like a wave

PHOTOGRAPHY

PHOTOGRAPHY

PHOTOGRAPHY

PHOTOGRAPHY

1 de 3

In the midst of the green vegetation the colour white, of the building, predominates. La Barquière is a project comprising 62 homes situated in Marseille’s 9th district (France). Designed by Pietri Architectes, this urban design project, with a total built area of 3,737 sqm and an investment of around six million Euros, has shined a bright, white light on the neighbourhood. The owner of the building wanted to retains the building’s old layout, dating back to the 18th century. A duality can be seen between the property’s two existing façades: the first one is angular, while the other is undulating. If we look at the southern area, there is a long white façade filled with flowing balconies facing the garden. Then, if we look at the northern area, the straight and angular façade is covered by a white faceted Mosaic, creating incredible lighting effects, reflecting all over the ceramics, with views of the sky and the Mediterranean Sea. The architecture chosen by Jean-Baptiste Pietri is solar and ‘bipolar’: the colour white predominates; the balconies are wave-shaped; the tubular aluminium is double; the façade establishes a dialogue between the Phocaean city of Marseilles and its ethereal light; the garden is sculpted by the vegetation’s shadows, cast by the sun; the attic level of the fifth floor provides an increasing and dynamic quality; the floor is laid with blue and marble stained concrete and the flat sills of the French windows as well as their exterior frames and the shutter rails (in white PVC) are invisible.

 

HTTP://WWW.PIETRIARCHITECT.COM